Haal meer uit je kaarsen met deze brandtips

Haal meer uit je kaarsen met deze brandtips

Wist je dat onder juiste omstandigheden je een kaars nog beter kunt laten branden? Hieronder delen we enkele tips om je FIK Kaars nog beter te laten branden. 

Laat je kaars de eerste keer goed branden

Bij de eerste keer dat je een nieuwe kaars aansteekt is het belangrijk dat je deze lang genoeg laat branden. Laat je kaars minimaal twee uur branden, of totdat de bovenste laag volledig is gesmolten tot aan de rand van het glas. Dit voorkomt het ontstaan van een zogenaamde “tunnel,” waarbij alleen het midden van de kaars opbrandt en er ongebruikte was langs de zijkanten achterblijft.

Houd de lont op de juiste lengte

Controleer de lont voordat je de kaars aansteekt. Een lont van maximaal één centimeter zorgt voor een gelijkmatige vlam en voorkomt vorming van roet. Een te lange lont kan leiden tot een onrustige vlam, meer roet en een kortere brandtijd.

Verwijder ‘bolletjes’ aan de lont

Na het branden kan er een zwart bolletje ontstaan aan het uiteinde van de lont. Knip dit voorzichtig weg voordat je de kaars opnieuw aansteekt. Dit minimaliseert de kans op roet en zorgt voor een schonere verbranding.

Speciaal voor houten lonten: verwijder verkoold hout

Heb je een kaars met een houten lont? Zorg er dan voor dat je iedere keer voordat je de kaars aansteekt, het verkoolde deel van de lont verwijdert. Dit zorgt ervoor dat de vlam stabiel blijft en je kaars het beste brandt. Een te lange, verkoolde houten lont kan ervoor zorgen dat de kaars moeilijk aangaat of onregelmatig brandt. Dit kun je gemakkelijk doen door met je vingers het verkoolde lont af te breken. 

Zet je kaars vrij van tocht

Een kaars die op de tocht staat, brandt sneller op en kan onregelmatig branden. Dit kan leiden tot rook, roetvorming en een kortere brandtijd van je kaars. Zet je kaars daarom op een tochtvrije plek om optimaal te genieten van een rustige, gelijkmatige vlam. 

Bewaar je kaars op de juiste plek

Heb je een kaars die je voorlopig niet gebruikt? Bewaar deze dan op een koele, droge plek, weg van direct zonlicht. Hierdoor smelt de kaars niet en blijft de geur optimaal behouden. Directe zon of hitte kan ervoor zorgen dat de was zacht wordt of de geur minder intens.

Geniet langer en veiliger van je kaarsen 

Met deze brandtips haal je het beste uit je kaarsen: ze branden langer, mooier en veiliger. Of het nu gaat om het voorkomen van tunneling, of het onderhouden van de lont, een beetje extra aandacht zorgt voor een optimale kaarsenervaring. Geniet van de warmte, sfeer en geur die kaarsen in huis brengen – op een manier die veilig is en je kaarsen langer laat meegaan.