Duurzame dinerkaarsen kopen: waar let je op?

Duurzame dinerkaarsen kopen: waar let je op?

Heb je ooit nagedacht over waar de kaarsen op je eettafel van gemaakt zijn? Veel dinerkaarsen bestaan uit paraffine, een stof die uit aardolie komt. Dat is niet echt goed voor het milieu. Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven, zoals raapzaadwas. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten als je écht duurzame dinerkaarsen wilt kopen.

Herken ‘greenwashing’

Niet alle kaarsen die als ‘duurzaam’ worden verkocht, zijn dat ook echt. Fabrikanten gebruiken dit woord soms als marketingtruc, terwijl de kaarsen nog steeds ongezonde of milieuvervuilende ingrediënten bevatten. Wil je zeker weten dat je een duurzame keuze maakt? Let dan op deze punten:

  • Materiaal – Kies voor kaarsen van natuurlijke en hernieuwbare was, zoals raapzaadwas of bijenwas, in plaats van paraffine.

  • Productieproces – Controleer of de was lokaal geproduceerd is om lange transportafstanden (en dus uitstoot) te vermijden.

  • Toevoegingen – Vermijd kaarsen die er natuurlijk uit ziet door toevoeging van gedroogde botanica of fruit. Dit ziet er leuk uit maar is erg brandgevaarlijk.

Waarom raapzaadwas een goede keuze is

Bij Fik maken we al onze dinerkaarsen van raapzaadwas. Dit komt van raapzaadplanten die in Europa worden verbouwd en verwerkt. Hierdoor is het een veel milieuvriendelijkere optie dan paraffine. Maar dat is niet het enige voordeel:

  • Brandt langer: Raapzaadwas smelt minder snel dan paraffine, waardoor de kaars langer meegaat.

  • Minder roet: De vlam is schoner en er komt minder roet vrij.

  • Sterke was, mooie kaars: Samen met onze wasleverancier hebben we een extra harde was ontwikkeld, zodat de kaars gelijkmatig en mooi opbrandt.

Niet alle ingrediënten die als ‘duurzaam’ bestempeld worden, zijn ook echt altijd duurzaam

Veel producten worden ‘duurzaam’ genoemd, maar dat betekent niet altijd dat ze goed zijn voor het milieu. Let daarom goed op de herkomst van kaarsen. Een paar dingen om op te letten:

  • Sojawas: Soja is een natuurlijk product, maar niet alle sojawas is duurzaam. Soms zorgt de teelt voor ontbossing en uitgeputte landbouwgrond. Daarnaast wordt soja voornamelijk verbouwd in Zuid-Amerika, hierdoor moet het een lange afstand afleggen om in Europa te komen.

  • Palmwas: Kaarsen van palmolie kunnen duurzaam zijn, maar alleen als de palmolie van goed beheerde plantages komt.

Waarom wij voor raapzaadwas kiezen

Wij kiezen bewust voor raapzaadwas omdat het een milieuvriendelijke en lokaal geproduceerde grondstof is. Dit betekent dat de was geen lange afstanden hoeft af te leggen voordat deze in onze studio in Apeldoorn aankomt. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk en bieden we jou een écht duurzaam product.

Lees hier meer over raapzaadwas

 

Handgemaakt door de mannen van FIK

Van begin tot eind maken wij onze producten met de hand in onze studio in Apeldoorn.

Olaf & Vic